Bezglutenowe ciastka dla psa z wołowiną.
Dzisiaj przepis na szybkie i łatwe w przygotowaniu ciastka dla psich alergików na gluten. Ciastka są bogate w mięso i zwierają tylko 4 składniki.
Składniki
- 400 g mięsa mielonego wołowiny
- 2 jabłka (obrane i pozbawione gniazda nasiennego)
- 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki ryżowej bezglutenowej
Przygotowanie
Wrzucamy mięso do miski, dodajemy jabłka i wszystko blendujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i ryżową i wyrabiamy ciastko. Z uwagi na dużą zawartość mięsa nie da się tego ciasta wałkować i wykrawać ciastek dlatego urywamy kawałki i formujemy w rękach kuleczki lub małe ciasteczka. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub macie silikonowej . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy w zależności od wielkości ciastek ok 20-40 minut (muszą być suche w środku).
Decydując się karmić zwierzę własnoręcznie przygotowanym pokarmem przeczytaj artykuł „Czy domowe jedzenie dla naszego pupila to dobry pomysł?.” Sprawdź czy podawane składniki, nie zaszkodzą twojemu pupilowi. „Produkty szkodliwe”. Karmiąc zwierzę zbilansowanym pokarmem dodatki typu psie smakołyki nie powinny przekraczać 10 % dziennej dawki posiłku.
Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy z zakresu żywienia skontaktuj się ze specjalistą, który ustali dietę dostosowaną do potrzeb twojego zwierzęcia, źle zbilansowany posiłek może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.
Katarzyna Gryglewska
lekarz weterynarii, behawiorysta, inż. zootechnikia
Zostaw komentarz