Szpinakowe ciastka dla psa.
Dzisiaj przygotowałam ciasteczka szpinakowe dla psiaków zawierające nie tylko szpinak ale także pietruszkę i rybę. Szpinak zawiera niezbędne witaminy, takie jak witamina A, B, C, E i K a także ważne minerały, takie jak kwas foliowy, żelazo, wapń, magnez, fosfor, miedź, mangan i potas. Zachęcam was do przeczytania artykułu na temat szpinaku w diecie psa a także pietruszki gdzie dowiecie się jakie są plusy i minusy spożywania tych roślin przez psiaki.
Składniki
- szklanka szpinaku
- garść natki pietruszki
- pół szklanki kefiru
- pół szklanki oleju rzepakowego
- puszka tuńczyka
- 1 jajko
- ok. 450 gram mąki
Sposób przygotowania
Wrzucamy do blendera jajko, szpinak, pietruszkę, olej, kefir, tuńczyka w oleju i blendujemy na gładką masę. Wlewamy wszystko do miski i dosypujemy mąkę i zagniatamy ciasto, powinno mieć konsystencję plasteliny aby można było wałkować. Wałkujemy na grubość około 4 mm i przy pomocy wykrojników wycinamy ciastka.
U mnie jak widzicie zielone pieski przyleciały UFO ;).
Ciastka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 175` C i pieczemy około 25 minut.
Pozostaje nam tylko zorganizować psie spotkanko na pogaduchy przy ciasteczkach tak jak Cherie i Rossi na zdjęciu.
Decydując się karmić zwierzę własnoręcznie przygotowanym pokarmem przeczytaj artykuł „Czy domowe jedzenie dla naszego pupila to dobry pomysł?.” Sprawdź czy podawane składniki, nie zaszkodzą twojemu pupilowi. „Produkty szkodliwe”. Karmiąc zwierzę zbilansowanym pokarmem dodatki typu psie smakołyki nie powinny przekraczać 10 % dziennej dawki posiłku.
Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy z zakresu żywienia skontaktuj się ze specjalistą, który ustali dietę dostosowaną do potrzeb twojego zwierzęcia, źle zbilansowany posiłek może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.
Katarzyna Gryglewska
lekarz weterynarii, behawiorysta, inż. zootechnikia
Witam, chciałabym sama przygotowywać przysmaki dla mojego psiaka natomiast zastanawia mnie obecność mąki w przepisach, ponieważ nie raz czytałam o tym, że psy nie powinny spożywać zbóż.
Dzień dobry. Dziękuję za komantarz wkrótce pojawią się na ten temat artykuły na blogu więc zachęcam do śledzenia bloga. Tymczasem polecam krótki artykuł http://www.uu.se/en/news/news-document/?id=2295&typ= Pozdrawiam serdecznie.