Ciasto „Mech” w różnych odsłonach.
Za oknem słoneczna wiosna pełna kwiatów, zapachów, śpiewów ptaków zachęca nas do spacerów . Myślę, że na każdego z nas doskonale wpływa ta pora roku . Po zimie, krótkich dniach każdy z nas wita z radością zieleń i słońce. Moja borderka Cherie jest tak szczęśliwa kiedy może całymi dniami czerpać przyjemność z przebywania na ogrodzie , spania na trawia , Rossi jest większym domatorem ale na spacery do parku czy lasu obie chętnie chodzą.
Podzielę się dziś z wami przepisem na ciasto „Mech” . Ciasto „Mech” to ciasto, które najbardziej kojarzy mi się z takim leśnym, wiosennym, słonecznym klimatem. Ciasto jest zielone i z odpowiednią dekoracją można stworzyć prawdziwy mini las na talerzu.
Oczywiście nie zapomniałam o naszych psiakach więc przygotowałam ciasto w dwóch wersjach jedna jest dla nas a druga dla naszych psich przyjaciół. Wersja dla psów jest pozbawiona składników, których nie powinno się podawać psom np. proszku do pieczenia czy ekstraktu z wanilii.
Ciasto „Mech” to światny pomysł na psi urodzinowy tort dla psów. Nasze dziewczyny były zachwycone.
Składniki – ciasto dla opiekunów:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru lub 4 łyżki miodu
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2 szklanki mąki tortowej (można użyć mąkę bezglutenową )i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 250g świeżego szpinaku lub 400g mrożonego (raz piekłam ze świeżym raz z mrożonym, ze świeżym jest ładniejszy kolor)
Składniki – ciasto dla psów:
- 4 jajka
- 4 łyżki miodu
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2 szklanki mąki tortowej (można użyć mąkę bezglutenową )i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki sody w wersji dla psów
- 250g świeżego szpinaku lub 400g mrożonego (raz piekłam ze świeżym raz z mrożonym, ze świeżym jest ładniejszy kolor)
Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 170 `C na funkcji góra-dół.
Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć lub użyć już wypłukanego (mrożony rozmrozić i dobrze osączyć). Szpinak wrzucić do miski , dodać olej i blendować na gładką masę. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubić z cukrem /miodem na puszystą pianę (ok. 6-7 minut na najwyższych obrotach). Następnie dodać olej ze szpinakiem, dodać esencję waniliową. Mąkę wsypać partiami, po każdym dodaniu wymieszać delikatnie szpatułką lub mikserwm na wolnych obrotach. Formę wyłożyć papierem do pieczenia chyba że macie silikonową to nie ma potrzeby używać papieru i wlać do niej ciasto. Wstawić do nagrzanego do 165 stopni piekarnika i piec przez około 60-65 minut. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Upieczone ciasto przekrawamy. Na dolną cześć wykładamy w wersji dla nas masą z serca mascaropne (mascarpone utarty z żółtkiem jajka, esencją waniliowa lub cukrem wanilinowym ) czy bitą śmietaną , w wersji dla psiaków możemy ułożyć to co nasz psiak lubi i co będzie dla niego zdrowe (warzywa, mięsko ). Wierzch posypujemy pokruszoną odciętą górną częścią ciasta aby otrzymać efekt mchu. Nasz mech ozdabiam według uznania, mogą to być owoce, kwiaty jadalne natomiast dla psiaków owoce, warzywa, które psy mogą jeść.
Możecie też upiec małe tarteletki z kruchego ciasta napełnić je kremem i posypać „mchem” .
Zgadzacie się ze mną, że to ciasto to prawdziwa wiosna na talerzu ?
Decydując się karmić zwierzę własnoręcznie przygotowanym pokarmem przeczytaj artykuł „Czy domowe jedzenie dla naszego pupila to dobry pomysł?.” Sprawdź czy podawane składniki, nie zaszkodzą twojemu pupilowi. „Produkty szkodliwe”. Karmiąc zwierzę zbilansowanym pokarmem dodatki typu psie smakołyki nie powinny przekraczać 10 % dziennej dawki posiłku.
Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy z zakresu żywienia skontaktuj się ze specjalistą, który ustali dietę dostosowaną do potrzeb twojego zwierzęcia, źle zbilansowany posiłek może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.
Katarzyna Gryglewska
lekarz weterynarii, behawiorysta, inż. zootechnikia
Zostaw komentarz