Galart drobiowy – świetny również dla psa.

Składniki

  • Udka drobiowe lub mięso drobiowe
  • Włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka )
  • Żelatyna spożywcza
  • Można dodać groszek, jajko ugotowane na twardo

Sposób przygotowania

Gotujemy mięso (mój pies ma wrażliwą trzustkę więc dałam mięso bez skórki i tłuszczu), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, szczyptę soli morskiej , ja dodałam niewielką ilość bulionu warzywnego, w którym znajdują się suszone warzywa i sól morska (jedyny podejrzanym składnikiem w nim jest maltodekstryna ale to produkt enzymatycznego rozpadu skrobi i nie jest środkiem szkodliwym dla zdrowia. Następnie dodajemy warzywa można gotować w koszyczku do gotowania włoszczyzny – łatwiej później wyjąć. Po ugotowaniu wyjmujemy  warzywa i mięso a do wywaru dodajemy żelatynę w ilości zalecanej na opakowaniu.  W miseczkach układamy według własnej inwencji twórczej warzywa i mięso, można dodać groszek, jajko ugotowane na twardo i na końcu zalewamy wywarem, po ostygnięciu wkładamy do lodówki.

UWAGA !!! nie podajemy zwierzakom pora, pieprzu, sól jodowana w niewielkich ilości jest potrzebna ale nie przesadzajmy z podawaną ilością.

Zanim zdecydujesz się karmić zwierzę własnoręcznie przygotowanym pokarmem obowiązkowo przeczytaj artykuł „Czy domowe jedzenie dla naszego pupila to dobry pomysł?.”  Podawanie źle zbilansowanego posiłku może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Sprawdź czy składniki, które podajesz nie zaszkodzą twojemu pupilowi. „Produkty szkodliwe”.

Pamiętaj, że karmiąc zwierzę zbilansowanym pokarmem dodatki typu psie smakołyki, ciasteczka itp. nie powinny przekraczać 10 % dziennej dawki posiłku.

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy z zakresu żywienia skontaktuj się ze specjalistą, który ustali dietę dostosowaną do potrzeb twojego zwierzęcia.

Katarzyna Gryglewska

lekarz weterynarii, behawiorysta, inż. zootechniki