Jak rozpoznać, że ryba jest świeża ?

Świeże ryby są bardzo zdrowe więc warto je podawać naszym zwierzakom, zawierają cenne kwasy tłuszczowe omega 3. Jednak warunek jest taki, że muszą to być świeże ryby.

Najlepiej jeśli mamy możliwość to kupować ryby bezpośrednio w stawach hodowlanych lub z kutra rybackiego. Kupując w sklepie lepiej wybrać świeżą zamiast mrożonej czy przetworzonej, wówczas jesteśmy w stanie lepiej ocenić jej świeżość poprzez ocenę zapachu, elastyczności.

Kupując świeżą rybę powinniśmy zwrócić uwagę na:

Zapach

Zapach ryby powinien być delikatny jeśli jest intensywny, ostry to znaczy, że ryba nie jest świeża. Ryby morskie mają zapach wody morskiej, ale jest on łagodny a nie drażniący.

Skrzela

Skrzela świeżej ryby powinny być różowe lub krwistoczerwone w zależności od gatunku, nie powinno być na nich plam, uszkodzeń. Nie kupujcie ryb z uszkodzonymi lub rozpadającymi się skrzelami w kolorze brązowym bo to dowód, że ryba nie jest świeża.

Oczy

Oczy ryby powinny być wypukłe, wyraźne i błyszczące. Ryby nieświeże będą miały oczy mętne, zapadnięte.

Mięso

Mięso świeżej ryby jest sprężyste i elastyczne. Sprawdzamy to poprzez naciśnięcie palcem ryby. Powstałe po naciśnięci wgłębienie, powinno wrócić do pierwotnego kształtu.

Płetwy

Płetwy powinny mieć naturalny kształt bez ubytków czy wystrzępień.