Wegańskie ciastka jabłkowe dla psa „alergika” i szarlotka dla opiekunów.
Dzisiaj podzielę się z wami przpeisami na wegańskie ciastka dla psów a także na pyszną szarlotką dla was i waszych bliskich. Ciastka są wegańskie natomiast szarlotka zawiera masło i jajka więc już wegetariańska. Na początek kilka słów o alergii pokarmowej u psów.
Alergia pokarmowa u psów jest chorobą rzadko występującą (szacuje się, że jest to około 9-36% wszystkich alergii), objawia się najczęściej problemami skórnymi z objawami świądu, przewlekłymi stanami zapalnymi uszu czy przestrzeni międzypalcowych rzedziej zaburzoną pracą przewodu pokarmowego. Często zamiennie jest stosowanie terminów alergii i nadwrażliwości pokarmowej jednak to nie jest to samo. Nadwrażliwość pokarmowa może być spowodowana udziałem mechanizmów immunologicznych lub też bez ich udziału. W pierwszym przypadku mówimy o alergii pokarmowej, natomiast wszystkie pozostałe reakcje określamy mianem niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej lub też nazywane są nietolerancją pokarmową . Alergia to np. uczulenie na białko kurze ,ma tło immunologiczne, a nietolerancja to np. nietolerancja laktozy i nie jest związana z układem odpornościowym, ale z zaburzeniami enzymatycznymi trawienia. Alergia pokarmowa wzrasta wraz z urozmaiceniem jadłospisu i wzbogacaniem żywności w różne dodatki w większości przypadków wiadomo, iż zależy ona od przeciwciał klasy IgE . W zależności od tego czy mamy do czynienia z chwilową nadrważliwością żywieniową czy też rzeczywistą alergią pokarmową stosujemy różne diety o różnych składach czy nawet wielkościach cząsteczek składników pokarmowych np. w dietach z hyrolizowanym białkiem. Zadaniem diety jest oczyszczenie organizmu z jak największej ilości alergenów. Najczęściej alergenami są białka stąd stosuje się diety zawierające proste białka o wysokim stopniu hydrolizy , nawet żródła węglowdanów jak ryż, czy ziemniaki są sprawdzane pod kątem zawartości komponenty białkowej. W okresie początkowym pies otrzymuje przez okres 2-3 miesięcy wyłącznie odpowiednio dla niego dobraną dietę, po tym czasie wprowadza się pojedynczo nowe składniki. Ciastka jabłkowe nie zawierają laktozy, glutenu ani białka i tłuszczu zwierzęcego stąd większość psów alergików może je jeść, może jednak zdarzyć się pies, który akurat ma alergię np. na mąkę jaglaną. Alergia i nadwrażliwość pokarmowa to szeroki temat więc pozwolę sobie napisać więcej w innym artykule a tymczasem przejdźmy do gotowania :)
Wegańskie ciastka jabłkowe.
Składniki
- dwa jabłka
- jeden banan
- 1/4 szklanki soku jabłkowego (100% owoców bez cukru)
- 2,5 szklanki mąki jaglanej bezglutenowej (może okazać się, że potrzeba więcej )
- szczypta cynamonu
Przygotowanie
Wrzucamy obrane jabłka, banany, sok, cynamon do blendera i blendujemy na gładką masę. Następnie wlewamy do miski i dodajemy mąkę w ilości, aż wyrobimy ciasto na kształt kuli. Ciasto wałkujemy podsypując mąką, wycinamy kształt i kładziemy na blachę wyłożoną matą silikonową lub papierem do piczenia. Wkłaamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 `C i pieczemy około 20-30 minut na złoty kolor.
Szarlotka kruszonkowa
Składniki
- 4 szklanki mąki
- 6 jajek (żółtka oddzielamy od białek, z których ubijemy pianę)
- 1,5 łyżeczki proszku do piecznia (zamiennie soda)
- łyżeszka ekstraktu z wanilii
- 300 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 słoika litrowego duszonych jabłek (ja zawsze kupuję 1,5 kg świeżych jabłek wrzucam do garnka firmy zepter dodaję łyżkę masła, 2 łyżki cukru i duszę jak ostygną daję do szarlotki)
- łyżka cynamonu
- 1/4 szklanki cukru pudru do piany z białek
- 1 budyń śmietankowy
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy 3/4 szklanki cukru, proszku do pieczenia, ekstrakt wanilii, pokrojone masło i żółtka jajek. Wszystko dokładnie mieszamy na kruszonkę. Część kruszonki (około 3/4 porcji) wsypujemy na dno blachy (ja użyłam tortownicy ) wyłożonej papierem do piecznia, lekko przyciskamy dłonią. Na warstwę kruszonki wykładamy jabłka z cynamonem. Białka ubijamy na pianę (najlepiej dodać szczyptę soli wówczas nam się łądnie ubiją), dodajemy cukier puder i na samym końcu budyń. Pianę z białek wykładamy na warstwę jabłek. na końcu wszystko posypujemy pozostałą częścią kruszonki. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 `C na 50-55 minut.
Czy wasze psiaki mają alergię pokarmową lub nietolerancję pokarmową? Czym je karmicie ? Jak wam się udały wypieki? Napiszcie w komentarzach.
Zanim zdecydujesz się karmić zwierzę własnoręcznie przygotowanym pokarmem obowiązkowo przeczytaj artykuł „Czy domowe jedzenie dla naszego pupila to dobry pomysł?.” Podawanie źle zbilansowanego posiłku może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Sprawdź czy składniki, które podajesz nie zaszkodzą twojemu pupilowi. „Produkty szkodliwe”.
Pamiętaj, że karmiąc zwierzę zbilansowanym pokarmem dodatki typu psie smakołyki, ciasteczka itp. nie powinny przekraczać 10 % dziennej dawki posiłku.
Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy z zakresu żywienia skontaktuj się ze specjalistą, który ustali dietę dostosowaną do potrzeb twojego zwierzęcia.
Katarzyna Gryglewska
lekarz weterynarii, behawiorysta, inż. zootechniki
Zostaw komentarz