Wegetariańskie kotlety z ciecierzycy.
Dzisiaj postanowiłam przygotować kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej w wersji wegetariańskiej, wegańskiej i oczywiście psiej. Psy mogą dostać ciecierzycę ale oczywiście w niewielkich ilościach. dla psiaków oczywście przygotwac danie trochę inaczej niż dla nas.
Co potrzebujemy
Składniki
- 250 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 250 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki nie należy podawać psom)
- jedno jajko (w wersji wegańskiej dwie łyżki mąki ziemniaczanej)
- trzy łyżki tartej bułki
- dwie łyżeczki pasty tahini
- jedna cebula (tylko dla ludzi dla psów jest szkodliwa)
- dwa ząbki czosnku (tylko dla ludzi dla psów jest szkodliwy)
- Przyprawy i zioła
- w wersji dla psów dałam tylko tymianek
- w wersji dla ludzi : sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka kminu rzymskiego, łyżeczka kurkumy i łyżeczka suszonego oregano
- olej rzepakowy lub kokosowy
Przygotowanie
Ciecierzycę zalewamy wodą na noc i na drugi dzień odcedzamy. Cieciorkę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem, aż nasiona staną się miękkie. W przybliżeniu to około 1- 1,5 godziny.
Pasta tahini zwana również tahiną, to „masło” powstałe w wyniku ucierania, mielenia ziaren sezamu (najczęściej prażonego). Ja w domu gotowej nie miałam więc przygotowałam sama. Uprażyłam na patelni ziarna sezemu i zmieliłam tak długo aż uzyskałam gładką konsystencję. Można dodać niewielą ilość oleju sezamowego. Tahini to częsty dodatek dań bliskowschodnich, jak np. hummus. Masło sezamowe stosują się również w innych kuchniach takich jak: kuchnia chińska, japońska czy koreańska.
Ciecierzycą po ugotowaniu i przestygnięciu rozdrabniamy w blenderze i następnie wrzucamy do miski razem z kaszą jaglaną. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek, dodajemy resztę przypraw i chwilę smażymy, dzięki smażeniu wydobywamy z przypraw wszystkie smaki i zapachy.
Po usmażeniu ja rozdrobniłam wszystko w rozdrabniaczu, możecie drobno pokroić. Z miski z ciecierzycą i kaszą jaglaną część kaszy i ciecierzycy włożyłam do osobnej miseczki do której dodałam tymianek, mąkę ziemniaczaną, łyżke oleju rzepkowego z tego później zrobiłam kotleciki dla psiaków, upiekłam je w piekarniku. W wersji dla ludzi do miski z ciecierzycą i kaszą jaglaną dodajemy nasze przyprawy z cebulą , czosnkiem, pastę tahini, jajko (w wersji wegańskiej mąkę ziemniaczaną), tartą bułkę wszystko mieszamy.
Uformowane kotlety układamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Ponieważ smażenie nie jest najazdrowsze to część koltetów, w tym psie upiekłam w piekarniku w temp. 175 `C około 30 minut.
Kotlety możemy podawać z różnymi dodatakami ja przygotowałam jak widziecie wersję z spaghetti z ugotowanych buraczków, drugą z brokułem, kalafiorem, marchewką i sosem pomidorowym posypane startym parzmezanem, trzecią z roszponką, świeżym pomidorem, bazylią i parmezanem a dla psiaka kotlecik z tymiankiem z warzywami, oczywiście dla psiaka to tylko taka przekąska a nie główny posiłek, żeby nie czuł się pominięty podczas imprezy rodzinnej ;)
Zanim zdecydujesz się karmić zwierzę własnoręcznie przygotowanym pokarmem obowiązkowo przeczytaj artykuł „Czy domowe jedzenie dla naszego pupila to dobry pomysł?.” Podawanie źle zbilansowanego posiłku może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Sprawdź czy składniki, które podajesz nie zaszkodzą twojemu pupilowi. „Produkty szkodliwe”.
Pamiętaj, że karmiąc zwierzę zbilansowanym pokarmem dodatki typu psie smakołyki, ciasteczka itp. nie powinny przekraczać 10 % dziennej dawki posiłku.
Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy z zakresu żywienia skontaktuj się ze specjalistą, który ustali dietę dostosowaną do potrzeb twojego zwierzęcia.
Katarzyna Gryglewska
lekarz weterynarii, behawiorysta, inż. zootechniki
Zostaw komentarz