Ciastka dla psa z bakaliami od „Bakalland”.
Któż z nas nie lubi bakalii? Chyba każdy, mają jednak sporo kalorii więc nie powinno się ich spożywać w ogromnych ilościach , są jednak zdrowsze niż cukierki, batony itp. . Tak sobie oglądam Kasię Bujakiewicz, którą oczywiście uwielbiamy i jej reklamy „Bakalland” i sobie wymyśliłam, że psiaki gorsze nie będą też im batona z bakaliami od „Bakalland” zrobię a dla reszty rodziny tartę również bakaliami. Oczywiście nie wszystkie bakalie można podawać psom np. orzechów czy rodzynek ale można podawać żurawinę, śliwki suszone, nasiona dynii, słonecznika, goji, kawałek figi. Oczywiście należy sprawdzić, czy zwierzę toleruje takie przekąski i najpierw podać kawałeczek. W ciastkach, które przygotowałam jest niewielka ilość bakalii w stosnuku do reszty składników, całą resztę wrzuciłam do tarty – przepisem się z wami oczywiście podzielę.
Składniki
- Łyżka miodu
- Banan
- 3 białka
- Garść borówek amerykańskich lub jagód
- ¾ szklanki bakali
- 10 łyżek mąki owsianej
- 250 g mąki pszennej
.
Przygotowanie
Banana ,jagody, białka i miód blendujemy i wlewamy do miski. Bakalie mielimy na proszek i wsypujemy do zblendowanych owoców z białkami, dodajemy mąkę owsianą i pszenną w ilości takiej, aż ciasto będzie można zagnieść w kulę.
Wałkujemy i wycinamy wykrojnikiem ciasteczka.
Można też zrobić z ciasta „kubeczki” , które napełnimy czymś zdrowym i smacznym dla psiaków albo napełnić formę silikonową np. w kształcie psich łapek .
Przygotowałam smakołyki dla psiaków z okazji urodzin Rossi. Zrobiłam cisteczkowe jamniki, ciastka z napisami, napełniłam „kubeczki” i zrobiłam ciasteczkowego psiaka na urodzinowy torcik.
Ciastka bakaliowe pieczemy około 25 minut w temperaturze 175 ` C.
Tarta z bakaliami na kruchym cieście
Składniki kruche ciasto:
- 100 g zimnego masła 82% tłuszczu
- 200 g mąki pszennej o małej ilości glutenu
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru (można dać mniej jeśli dodatki są słodkie
- lodowata woda (opcjonalnie w zależności od konsystencji ciasta )
dodatki
- masa kajmakowa
- bakalie (tartą psów nie częstujemy więc możecie śmiało dodać orzechy, rodzynki).
Przygotowanie
Wyrabianie ciasta można zrobić ma malakserze ale ja wyrabiam ręcznie. Wrzucamy do miski masło i mąkę szybko siekam nożem do uzyskania kruszonki, dodaję resztę składników i dalej siekamy i wyrabiamy ciasto, Wyrabianie musi trwać jak najkrócej – cisto kruche nie lubi ciepła rąk, ani ciepłej kuchni np. latem. Następnie wyrobioną kulę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy cisto na grubośc około 5 mm i przy pomocy wałka przekładamy do formy. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy kulkami ceramicnzymi do pieczenia. Pieczemy schłodzone ciasto w temp. 180 `C około 20 minut (na złoty kolor), po 10 minutach zdajmujemy papier z kulkami. Po wyjęciu i ostygnięciu ciasta kładziemy masę kajmakową (można kupić gotowa w sklepie lub zrobić samemu gotując około 2,5-3 godziny puszkę mleka zagęszczonego, słodzonego) , na masę wysypujemy bakalie. Nasiona i orzechy zawsze najpierw prażę na patelni aby wydobyć ich głębię smaku i zapachu.
Rossi i Cherie bardzo smakują ciasteczka z bakaliami a torcik zjadły z „prędkością światł”. Oprócz suszonej żurawiny czy śliwek warto podawać suszone warzywa i oczywiście mięso.
Zanim zdecydujesz się karmić zwierzę własnoręcznie przygotowanym pokarmem obowiązkowo przeczytaj artykuł „Czy domowe jedzenie dla naszego pupila to dobry pomysł?.” Podawanie źle zbilansowanego posiłku może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Sprawdź czy składniki, które podajesz nie zaszkodzą twojemu pupilowi. „Produkty szkodliwe”.
Pamiętaj, że karmiąc zwierzę zbilansowanym pokarmem dodatki typu psie smakołyki, ciasteczka itp. nie powinny przekraczać 10 % dziennej dawki posiłku.
Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy z zakresu żywienia skontaktuj się ze specjalistą, który ustali dietę dostosowaną do potrzeb twojego zwierzęcia.
Katarzyna Gryglewska
lekarz weterynarii, behawiorysta, inż. zootechniki
Zostaw komentarz