Ciastka dla psa ze szparagami.
Mamy cały czas sezon na szparagi. Ja uwielbiam zupę krem ze szparagów – podzielę sie z wami przepisem na końcu artykułu. Szparagi to jedno z najzdrowszych warzyw dlatego warto też włączyć je do diety naszych psów. Oczywiście zawsze najpierw podajemy niewielką ilość aby sprawdzic jak nasz psiak reaguje na nowy produkt.
Polecam wam przczytać również artykuł „Szparagi w diecie psa „.
Z okazji 12 urodzin Cherie przygotowałam psie ciastka z dodatkiem szparagów. Cherie i Rossi były nimi zachwycone, znikają z naszej puszki z ciastkami z prędością światła.
Ciastka dla psa ze szparagami.
Składniki
- jajko
- 1/3 szklanki kefiru (bez dodatku mleka w proszku) opcjonalnie
- 1 puszka z tuńczykiem w oleju
- 3 szparagi ugotowane na parze
- 2-2,5 szklanki mąki
Przygotowanie
Szparagi przygotowujemy w zależnści od rodzaju szparagów , zawsze odcinamy twarde końce szparagów, białe musimy również obrać, zielone tego nie wymagają. Szparagi gotujemy na parze kilka minut , zielone szparagi można jeść surowe więc można je dodać bezpośredni do ciastek ja jednak wrzuciłam na kilka minut na parę, Następnie wrzucamy do miski kefir, jajko, rybę z olejem, szparagi i wszystko blendujemy na gładką masę. Dosypujemy do naszej masy mąkę w ilości takiej aby udało nam się wyrobić ciasto na kulę ciastka, którą później rozwałkujemy i będziemy wycinać ciastka. Wycinamy dowolny kształt ciastek . Akurat tym razem ponieważ mieszkalam u rodziców i pilnowałam kotów i rybek podczas ich wyjazdu na wakcje nie miałam pod ręką moich wykrojników do ciastek więc wykorzystałam nóż do pizzy i nim szybko pocięłam ciasto na romby. Więc jak widzicie nie potrzeba posiadać wykrojników aby upic psu ciasteczka wystarczy nóż. Ciastka wstawiłam do nagrzanego do temeratury 170`C piekarnika na około 20-25 miut – ciastka wyjmuję kiedy widzę, żę są suche i mają złoty kolor.
Zupa krem ze szparagami z mlekiem kokosowym.
Składniki
- cebula
- olej/masło
- pęczek szparagów zielonych
- bulion warzywny
- pół puszki mleka kokosowego
- sól, pieprz, gałka muszkatałowa
Przygotowanie
Ja przygotowałam zupę ze szparagów zielonych . Odcinamy twarde końce szparagów , zielonych szparagów nie ma potrzeby obierać w przeciwieństwie do białych, kroimy na mniejsze części, można zostawić główki i położyć przed podaniem na talerzu jako ozdoba.
Na dno garna wlewamy odrobinę oleju lub masła , wrzucamy pokrojne pół cebuli i smażymy. Następnie wrzucamy pokrojone szparagi i zalewamy bulionem warzywnym tak aby były zakryte nawet ciut poniżej i gotować około 10-15 minut aż zmiękną, wszystko blendujemy na gładki krem, następnie dodajemy pół puszki mleka koksowego, jak lubicie możecie dodać więcej ale zupa wtedy robi się bardziej tłusta , przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatałowej i chwilę jeszcze zagotowujemy wszystko.
To zupa wyłącznie dla was ponieważ zarówno cebula jak i gałka muszkatołowa są szkodliwe dla psów.
Przeczytajcie również artykuły „Warzywa cebulowe : cebula, por, szczypiorek, czosnek-nigdy nie dawaj ich psom i kotom” oraz „Gałka muszkatałowa – czy jest bezpieczne dla psów ? „
Decydując się karmić zwierzę własnoręcznie przygotowanym pokarmem przeczytaj artykuł „Czy domowe jedzenie dla naszego pupila to dobry pomysł?.” Sprawdź czy podawane składniki, nie zaszkodzą twojemu pupilowi. „Produkty szkodliwe”. Karmiąc zwierzę zbilansowanym pokarmem dodatki typu psie smakołyki nie powinny przekraczać 10 % dziennej dawki posiłku.
Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy z zakresu żywienia skontaktuj się ze specjalistą, który ustali dietę dostosowaną do potrzeb twojego zwierzęcia, źle zbilansowany posiłek może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.
Katarzyna Gryglewska
lekarz weterynarii, behawiorysta, inż. zootechnikia
Zostaw komentarz