Ciastka tuńczykowe
Ciastka tuńczykowe to ulubione ciasteczka mojej Cherie, piekę je od czasu kiedy była szczeniaczkiem. Cherie nie przepada za karmami, a potrzebowałam jakichś smacznych przysmaków do naszych treningów umiejętności i właśnie te ciastka okazały się strzałem w dziesiątkę. Ciastka tuńczykowe pokochała również moja kolejna borderka Iris.
Podzielę sie z wami dzisiaj przepisem na te ciastka dla waszych psiaków a na jesienno-zimowe wieczory polecam już tylko dla was murzynka z gruszkami.
Składniki
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
- 1 jajko
- 300 g mąki najlepiej orkiszowej (może być pszenna jeśli zwierzę nie ma alergii )
- 1/4 szklanki kefiru (maślanki lub jogurtu bio – używam produktów nie zawierających w składzie mleka w proszku )
- W wersji dla psów: pietruszka (może być bazylia lub liście selera )
- W wersji dla kotów : szczypta kocimiętka
Przygotowanie
Wszystkie składniki mokre (tuńczyka w oleju, kefir, jajko ) oraz pietruszkę (w wersji dla kotów kocimiętkę) wrzucam do blendera i rozdrabniam na gładką masę. Do miski wsypuję mąkę i następnie wlewam wszystkie pozostałe składniki . Wyrabiamy ciasto , uformowane w kulę wkładamy na godzinę do lodówki.Wyjmujemy ciasto, wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wycinamy wykrojnikami do ciasteczek dowolne formy. Mogą to być wykrojniki ciastek na święta jak i np. kostki.
Pieczemy około. 15 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasteczka się przyrumienią.(ja piekę na termoobiegu , jeśli pieczecie na innej opcji i ciastka są grube mogą wymagać dłuższego czasu pieczenia).
Murzynek z całymi gruszkami
Podkreślnam, że to ciasto dla was a nie dla waszych zwierzaków :)
Składniki
- 1 kostka masła lub masła roślinnego
- 3 łyżki kakao (trujące dla psów i kotów)
- 1/2 szklanki mleka lub wody
- 1 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu (uwaga trujące dla psów i kotów)
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- gruszki
Przygotowanie
Masło, kako, mleko i cukier rozpuszczamy na kuchence (po rozpuszczeniu 1/2 szklanki zostawiamy na polewę czekoladowa a do reszty będziemy dodawać pozostale składnki). Rozdzielamy żółtka od białek. żółtka ucieramy z 4 łyżeczkami cukru, a biełka ubijamy na pianę. Do rozpuszczonego masła z kako, mlekiem i cukrem dodajemy utarte żółtka, następnie mąkę z proszkiem i na końcu białka.
Całość przelewamy do formy , wkładamy obrane gruszki i wstawiamy do rozgrzanego do 175 ` C piekarnika na około 40 minut.
Zanim zdecydujesz się karmić zwierzę własnoręcznie przygotowanym pokarmem obowiązkowo przeczytaj artykuł „Czy domowe jedzenie dla naszego pupila to dobry pomysł?.” Podawanie źle zbilansowanego posiłku może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Sprawdź czy składniki, które podajesz nie zaszkodzą twojemu pupilowi. „Produkty szkodliwe”.
Pamiętaj, że karmiąc zwierzę zbilansowanym pokarmem dodatki typu psie smakołyki, ciasteczka itp. nie powinny przekraczać 10 % dziennej dawki posiłku.
Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy z zakresu żywienia skontaktuj się ze specjalistą, który ustali dietę dostosowaną do potrzeb twojego zwierzęcia.
Katarzyna Gryglewska
lekarz weterynarii, behawiorysta, inż. zootechniki
Czy olej odlewamy czy zostawiamy do zblendowania?
Olej zostawiamy bo to jedyne źródło tłuszczu w tych ciastkach.
Chciałabym dopytac – ile tej pietruszki/ bazylii? Zamierzam dodać bazylie (przyprawe z paczuszki, bo tylko to mam) i nie bardzo wiem ile?
Pietruszkę, natkę selera dodaję zawsze świeże około łyżkę, bazylię kilka liści, albo szczyptę suszonej .Jesli wczesniej pies nie jadł to zawsze najlepiej zacząć od małej ilości .