Cukinia faszerowana – wersja wegańska, wegetariańska, mięsna i psia.

Zdarzało wam się tanąć przed wyzwaniem – przygotowywać obiad dla gości spośród których część jest weganami, część wegetarianami a część bez mięsa nie może żyć? Mało tego przyjdą na waszą imprezę z psami. Postanowiłam dziś podjąć wyzwanie i przygotować obiad dla tak różnorodnych gości w prosty sposób przygotowałam cukinię z różnymi farszami.

Składniki

  • Cukinia
  • Warzywa marchew, seler, pietruszka , kiełki, papryka, cebula ( w wersji dla ludzi świetnie się sprawdza mieszanka chińska warzyw) – oczywiście papryki, cebuli nie wolno podawać psom
  • Pomidory krojone w kartonie lub przecierane w butelce (ostatnio szaleję za nimi )
  • Kasza jaglana ugotowana
  • Mięso mielone (w wersji wegańskiej wędzone tofu)
  • Ser feta
  • Parmezan
  • Pomidorki cherry
  • Przyprawy i zioła ( ja użyłam włoskiej mieszanki przypraw, można użyć tylko soli i pieprzu , paprykę wędzoną, zioła jak tymianek, bazylia ) UWAGA !!! w wersji dla psów nie podawaj soli, pieprzu, papryki możesz dodać tymianek, pietruszkę
  • Olej rzepakowy

Poznaj produkty szkodliwe dla psa. 

Przygotowanie

Cukinie przekrawamy na pół, usuwamy miąższ z pestkami, smarujemy olejem, kładziemy do naczynia i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 175 `C.

Faszerowane cukinie

W tym czasie kroimy warzywa, myślę że ładnie wyglądają pokrojone sposobem julienne.

warzywa julienne

Możecie wykorzystać gotową mieszankę mrożonek np. chińską, a dla psiaków groszek z marchewką . Warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju, chwilę smażymy i dodajemy pomidory jak zaczną się gotować dodajmy kaszę jaglaną. Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż odparuje woda i wszystko nam się zagęści a warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane.

Faszerowane cukinie

Część farszu odkładamy to będzie dla naszych pupili do reszty dodajemy przyprawy, ja dodałam mieszankę włoską z papryką, czosnkiem i wieloma innymi ziołami, niektórzy uwielbiają z sosem sojowym (próbowałam i jest pyszne) lub curry.  Farsz przekładamy do trzech miseczek

  • W wersji wegańskiej – cukinie nadziewamy farszem, który już mamy, albo dodajemy jeszcze starte tofu wędzone
  • W wersji wegetariańskiej – dodajmy ser feta
  • W wersji dla mięsożerców – dodajemy mięso mielone
  • Psia wersja – farsz plus mięso mielone , można dodać np. tymianek, pietruszkę, natkę selera.

Cukinie wyjmujemy z piekarnika i nakładamy farsze, na wierzch układamy przekrojone pomidorki cherry i do wersji wegetariańskiej i mięsnej możemy dodać na wierzch ser żółty, mozzarellę, czy parmezan a wegańskiej np. ziarna słonecznika czy pestki dyni.   Cukinie z farszem wstawiamy do piekarnika na około 30 minut .

Po 30 minutach wyjmujemy nasze cukinie i delektujemy się smakiem. Pamiętamy aby naszym psiakom podać odpowiednio ostudzone i rozdrobione.

Mam nadzieję, że przygotujecie to danie i podzielicie się swoją opinią w komentarzach.

Faszerowane cukinie

Zanim zdecydujesz się karmić zwierzę własnoręcznie przygotowanym pokarmem obowiązkowo przeczytaj artykuł „Czy domowe jedzenie dla naszego pupila to dobry pomysł?.”  Podawanie źle zbilansowanego posiłku może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Sprawdź czy składniki, które podajesz nie zaszkodzą twojemu pupilowi. „Produkty szkodliwe”.

Pamiętaj, że karmiąc zwierzę zbilansowanym pokarmem dodatki typu psie smakołyki, ciasteczka itp. nie powinny przekraczać 10 % dziennej dawki posiłku.

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy z zakresu żywienia skontaktuj się ze specjalistą, który ustali dietę dostosowaną do potrzeb twojego zwierzęcia.

Katarzyna Gryglewska

lekarz weterynarii, behawiorysta, inż. zootechniki