Dynia w diecie psa .

Rodzina dyniowatych obejmuje 760 gatunków. Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Indianie uważali ją za świętą roślinę, w Meksyku odkryto ślady dyni z okresu 7000 lat p.n.e. Do Europy przywędrowała wraz z Kolumbem. W naszych warunkach klimatycznych sezon na dynię rozpoczyna się w okolicach lipca i poszukiwać jej na straganach możemy aż do pierwszych przymrozków.   Po zakończeniu sezonu można ją przechowywać w temperaturach ok.10-15 stopni Celsjusza, w ciemnym i w miarę możliwości, przewiewnym miejscu a zachowa zdatność spożycia przez nawet sześć miesięcy. Rodzina dyniowatych na świecie obejmuje około 120 rodzajów i około 800 gatunków, różnią się one kolorem, kształtem i wielkości. Najbardziej popularną odmianą jest dynia zwyczajna (Cucurbita pepo) . Kupić można również pochodzącą z Japonii dynię hokkaido, która ma bardzo małe wymiary i cienką, jadalną skórkę. Z Japonii pochodzi także dynia kabocha, która  ma słodki, pozbawiony włókien miąższ, jest idealna do deserów. Olej z pestek dyni powstaje z dyni oleistej, która nie ma łusek na nasionach więc łatwo  wyciskać z nich olej.

W wyciągu z miąższu dyni figolistnej  znajduje się substancja  D-chiro-inozytol naukowcy z East China Normal University w Szanghaju odkryli, że  substancja ta stymuluje regenerację komórek trzustkowych beta u szczurów z cukrzycą i reguluje aktywność insuliny. Według naukowców ekstrakt z dyni może nie tylko działać profilaktycznie u osób o podwyższonym ryzyku zachorowania na cukrzycę typu 2 , ale również ograniczać w znacznym stopniu zapotrzebowanie na insulinę osób już chorych. Należy pamiętać, że sama dynia nie jest wskazana w cukrzycy, ponieważ jej indeks glikemiczny jest wysoki i wynosi 75.

Dynia  to bardzo niskokaloryczne warzywo 100 gramów dyni dostarcza średnio 26 kalorii (kcal) i dostarcza błonnika pokarmowego, dlatego pomaga w odchudzaniu. Miąższ dyni stosowany jest również jako środek uspokajający i łagodzący przy zapaleniu jelita cienkiego i krwawej biegunce. Stosuje się w tych przypadkach dynię gotowaną, smażoną albo świeży sok z dyni.

Ponadto miąższu dyni  przyspiesza oddawania moczu, dlatego spożywanie jej zaleca się w chorobach reumatycznych, przy zapaleniu nerek i pęcherza moczowego

Dynia jest bogata w beta karoten, który jest przeciwutleniaczem, co oznacza, że hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne, a co za tym idzie – może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych.  W organizmie psa (w przeciwieństwie do organizmu kota) dochodzi do transformacji karotenoidów do aktywnej formy witaminy A – retinolu i dlatego też dynia może być egzogennym źródłem tej witaminy. Witamina A bierze udział w procesach widzenia, a także reguluje wzrost i różnicowanie się komórek. Jest ona niezbędna do prawidłowego rozwoju organizmu, uczestniczy w procesach rozrodczych. Ma istotne  znaczenie dla funkcjonowania układu immunologicznego, skóry i błon śluzowych, wpływa na metabolizm tkanki kostnej. Niedobór jej jest związany głównie z zaburzeniami wzroku. Ponadto zwiększa się podatność na zakażenia, może dochodzić do utraty masy ciała, pogorszenia się stanu skóry i okrywy włosowej oraz zaburzeń w rozrodzie.
Dynia jest bogata w witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6), witaminę E i C oraz dostarcza wielu składników mineralnych jak: magnez, miedź, mangan, potas i fosfor.

właściwości dyni

Wszystkie wspomniane zalety powodują, że warzywo to  może być wykorzystywane w żywieniu psa , należy jednak pamiętać, że tak jak w przypadku większości warzyw skrobiowych  konieczne jest wcześniejsza obróbka termiczna, która ze skrobi nieprzyswajalnej uczyni ją lekkostrawną i nie obciążającą przewodu pokarmowego.  Preferowaną formą obróbki termicznej dyni  jest jej gotowanie lub zapiekanie w foli aluminiowej. Ze względu na zmniejszenie strawności składników węglowodanowych, jak i straty substancji biologicznie czynnych, nie jest polecane pieczenie dyni w wysokiej temperaturze. Pamiętajcie aby przed stosowaniem dyni skonsultować się z lekarzem weterynarii lub dietetykiem zwierzęcym. Ważne jest aby wprowadzać ją stopniowo do diety psa.

Zanim zdecydujesz się karmić zwierzę własnoręcznie przygotowanym pokarmem obowiązkowo przeczytaj artykuł „Czy domowe jedzenie dla naszego pupila to dobry pomysł?.”  Podawanie źle zbilansowanego posiłku może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Sprawdź czy składniki, które podajesz nie zaszkodzą twojemu pupilowi. „Produkty szkodliwe”.

Pamiętaj, że karmiąc zwierzę zbilansowanym pokarmem dodatki typu psie smakołyki, ciasteczka itp. nie powinny przekraczać 10 % dziennej dawki posiłku.

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy z zakresu żywienia skontaktuj się ze specjalistą, który ustali dietę dostosowaną do potrzeb twojego zwierzęcia.

Katarzyna Gryglewska

lekarz weterynarii, behawiorysta, inż. zootechniki