Naleśniki z kaszy jaglanej – bez glutenu, bez cukru.

Za oknem straszny mróz, właśnie wróciłam ze spaceru z psami i pomślałam co przygotować szybko, zdrowo, co będzie przypominało ciepłe lato i oczywiście zgodnie z zasadą ostatniego kęsa ( ostani kęs dania dla psiaka;)) będzie mogło wylądować w psiej misce. Padło na naleśniki, które mimo, że bez cukru są wystarczająco slodkie, są też świetnie dla psów i ludzi, którzy nie mogą spożywać glutenu.

Składniki

  • pół szklanki mleka sojowego lub bez laktozy (wiele psów ma nietolerancję laktozy , możecie podać również jogurt)
  • jeden banan
  • dwa jajka
  • szklanka mąki jaglanej (jeśli ciasto będzie za rzadkie to dodajcie więcej)
  • szczypta cynamonu
  • owoce (dałam jagody i maliny)
  • łyżka oleju rzepakowego (lub kokosowy) do smażenia

Przygotowanie

Wrzucamy mleko, banany, jajka, cynamon do miski i blendujemy na gładką masę. Następnie stopniowo dosypujemy mąkę jaglaną aż ciasto będzie mialo odpowiednią konsystencję. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na złoty kolor.  Podajemy z ulubionymi owocami.  Oczywiście jeśli chcemy poczęstować naszego psiaka to wszystko dokładnie rozdrabniamy.

Zanim zdecydujesz się karmić zwierzę własnoręcznie przygotowanym pokarmem obowiązkowo przeczytaj artykuł „Czy domowe jedzenie dla naszego pupila to dobry pomysł?.”  Podawanie źle zbilansowanego posiłku może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Sprawdź czy składniki, które podajesz nie zaszkodzą twojemu pupilowi. „Produkty szkodliwe”.

Pamiętaj, że karmiąc zwierzę zbilansowanym pokarmem dodatki typu psie smakołyki, ciasteczka itp. nie powinny przekraczać 10 % dziennej dawki posiłku.

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy z zakresu żywienia skontaktuj się ze specjalistą, który ustali dietę dostosowaną do potrzeb twojego zwierzęcia.

Katarzyna Gryglewska

lekarz weterynarii, behawiorysta, inż. zootechniki