Porzeczki są dobre dla zdrowia i urody ludzi ale czy są dobre dla naszych zwierzaków?

Czerwone porzeczki (Ribes rubrum) są cenione ze względu na swoje właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne. Czerwone porzeczki, dzięki dużej ilości potasu (275 mg w 100 g), są zalecane w leczeniu i zapobieganiu nadciśnienia tętniczego. Natomiast dzięki zawartości witaminy PP, która odpowiada za regulację poziomu cholesterolu we krwi a co za tym idzie bierze udział w profilaktyce  miażdżycy naczyń. Porzeczki są również źródłem antyoksydantów, oraz są bogate w pektyny, które wspomagają funkcjonowanie jelit i wspomagają rozwój zdrowej mikroflory jelitowej, regulują perystaltykę jelit.  Dzięki garbnikom zawartym w skórce, mają właściwości ściągające. Skórki zawierają także antocyjanozydy, które hamują rozwój patologicznych bakterii jak  E. coli.

Fitoterapeuci zalecają  czerwone  porzeczki przy niestrawności wywołanej niedoborem soków trawiennych, schorzeniach wątroby, czy nawet zgadze, poleca się je również niejadkom bowiem wzmagają apetyt.

Bogate  w witaminę C  są „magazynem” aktywnych przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki niszczące komórki naszego ciała, zapobiegają namnażaniu się komórek nowotworowych i wspomagają pracę układu odpornościowego. Na dodatek wysoka zawartość witaminy P poprawia przyswajalność witaminy C. Czerwone porzeczki mają właściwości moczopędne, dlatego stosuje się je wspomagająco w leczeniu zapalenia dróg moczowych. Poleca się w celu zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych, które pojawiają się w kwaśnym pH ponieważ dzięki zawartym w porzeczkach składnikom pH moczu rośnie pH w kierunku zasadowym

Porzeczki są bogate w polifenole z czego 50 % stanowi kwas elagowy, który posiada najsilniejsze właściwości uspokajające i przeciwbólowe.

Wartość odżywcza czerwonej porzeczki (w 100 g)

Wartość energetyczna – 65 kcal
Białko ogółem – 1.4 g
Tłuszcz – 0.20 g
Węglowodany – 13.80 g (cukier 7.37)
Błonnik – 4.3

Minerały

Wapń – 33 mg
Żelazo – 1.00 mg
Magnez – 13 mg
Fosfor – 44 mg
Potas – 275 mg
Sód – 1 mg
Cynk – 0.23 mg

Witaminy

Witamina C – 41 mg
Tiamina – 0.040 mg
Ryboflawina – 0.050 mg
Niacyna (PP, B3) – 0.100 mg
Witamina B6 – 0.070 mg
Kwas foliowy – 8 μg
Witamina A – 42 IU
Witamina E – 0.10 mg
Witamina K – 11.0 μg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Porzeczki jak widać mają wiele właściwości zdrowotnych dla ludzi sama je uwielbiam, wczoraj przygotowałam proste ciasto, które widzicie na zdjęciu. Dzielę się z wami przepisem ale nie próbujcie częstować nim waszych zwierzaków ponieważ porzeczki tak samo jak winogrona  rodzynki są trujące dla psów i wywołują ciężką niewydolność nerek.

Czy porzeczki są bezpieczne dla psów ?

Zapamięąj !! Porzeczki tak samo jak winogrona,  rodzynki są trujące dla psów i wywołują ciężką niewydolność nerek.

Porzeczki mogą być czarne, czerwone lub białe są często wykorzystywane w wielu produktach jak soki, dżemy ale też dodaje się je do pieczywa, ciast.  Wielu opiekunów myśli, że skoro są tak zdrowe dla ludzi to można je podać psom.  Niestety zarówno porzeczki, jak i rodzynki i winogrona, są bardzo toksyczne dla psów. Głównie po ich spożyciu i zostawieniu zwierzęcia bez pomocy dochodzi do niewydolności nerek.   Do objawów zatrucia porzeczkami należą: zwiększone pragnienie, letarg, zmniejszony apetyt, niewydolność nerek, wymioty, utrata masy ciała, niewydolność układu moczowego, osłabienie, biegunka, bóle brzucha ataksja. Substancja toksyczna nie została zidentyfikowana. Przeczytajcie więcej na temat zatrucia tą grupą owoców tutaj 

Naszym psiakom podawajmy ciasteczka w których żaden składnik nie jest dla nich szkodliwy