Puszyste puree z batatów z polędwicą z indyka.

Składniki

  • Bataty
  • Jogurt naturalny
  • Zioła koperek lub inne np. oregano, bazylia, pietruszka

Przygotowanie 

  1. Bataty obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Płuczemy pokrojone kawałki, przekładamy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego szczyptę soli i gotujemy do odpowiedniej miękkości. Bataty gotują się szybciej niż ziemniaki
  3. Ugotowane bataty odcedzam, rozgniatamy dodajemy posiekany koperek, czy inne zioła, ja dodałam oregano i bazylie, jogurt naturalny, który nada im delikatności

Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe. Układamy w miseczce obok pokrojonego mięska. Rossi ma mięso smażone a Cherie gotowane. Posypałam im mieszanką suszonych ziół.

Wartości odżywcze ugotowanych batatów bez skórki (w 100 g)

Wartość energetyczna – 76 kcal
Białko ogółem – 1.37 g
Tłuszcz – 0.14 g
Węglowodany – 17.72 g (w tym cukry proste 5.74)
Błonnik – 2.5 g

Witaminy

Witamina C – 12.8 mg
Tiamina – 0.056 mg
Ryboflawina – 0.047 mg
Niacyna – 0.538 mg
Witamina B6  – 0.165 mg
Kwas foliowy –  6 µg
Witamina A – 15740 IU
Witamina E – 0.94 mg
Witamina K – 2.1 µg

Minerały

Wapń – 27 mg
Żelazo – 0.72 mg
Magnez – 18 mg
Fosfor – 32 mg
Potas – 230 mg
Sód – 27 mg
Cynk – 0.20 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Zanim zdecydujesz się karmić zwierzę własnoręcznie przygotowanym pokarmem obowiązkowo przeczytaj artykuł „Czy domowe jedzenie dla naszego pupila to dobry pomysł?.”  Podawanie źle zbilansowanego posiłku może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Sprawdź czy składniki, które podajesz nie zaszkodzą twojemu pupilowi. „Produkty szkodliwe”.

Pamiętaj, że karmiąc zwierzę zbilansowanym pokarmem dodatki typu psie smakołyki, ciasteczka itp. nie powinny przekraczać 10 % dziennej dawki posiłku.

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy z zakresu żywienia skontaktuj się ze specjalistą, który ustali dietę dostosowaną do potrzeb twojego zwierzęcia.

Katarzyna Gryglewska

lekarz weterynarii, behawiorysta, inż. zootechniki