Smaki lata – gofry.

Dzisiaj na naszym stole zawitały gofry. Historia gofrów sięga średniowiecza. Około X wieku wynaleziono pierwsze prasy, w których pierwotnie wytwarzano hostię a także cienkie wafle – będące protoplastami współczesnych gofrów. W średniowieczu i renesansie ich spożywanie gofrów stanowiło niemal religijny rytuał. Pierwsze gofrownice powstały w XV wieku w Niemczech i Holandii, skąd chrupiące wafle przywędrowały do Ameryki. Za ojczyznę gofrów uznawana jest Belgia znana z gofrów belgijskich. Wielkimi miłośnikami gofrów są Norwegowie. 25 marca jest Międzynarodowym dniem Gofra (Verdens Vaffeldag). Norwedzy mają bzika na punkcie gofrów, które  nazywają się vafler. Gofry są bardzo popularną przekąską na różnego rodzaju piknikach, świętach, spotkaniach. Typowe norweskie gofry przypominają bardziej cienkie wafle i najczęściej mają kształt serca. Zazwyczaj serwowane są na słodko ze śmietaną i dżemem. Często dekorowane są również typowym dla tej części świata brązowym serem (tzw. brunost), wytwarzanym z serwatki koziego mleka.

Gofry to dla mnie smak lata, kojarzą mi się z wakacjami, wyjazdem nad nasze polskie morze, letnimi owocami jak porzeczki, truskawki czy jagody. Wiele lat temu kupiłam gofrownicę więc czasem przygotowuję sama gofry zwłaszcza, że przygotowanie jest szybkie i bardzo łatwe. Gofrem możecie poczęstować waszego pupila uważając aby nie zawierał np. owoców, które będą dla niego szkodliwe jak porzeczki czy winogrona. Podzielę się dziś z wami sprawdzonym przepisem na gofry , są bardzo chrupiące. Ponieważ na naszym ogrodzie pojawiły się dojrzałe porzeczki więc przygotowałam z porzeczkami jednak porzeczki mogą zaszkodzić psom więc dziewczyny dostały tylko po serduszku samego gofra bez żadnych dodatków. Jeśli wasze psiaki albo wy nie tolerujecie glutenu to użyjcie mąki bezglutenowej, podobnie jeśli nie tolerujecie laktozy to można bitą śmietanę przygotować z mleka kokosowego.

gofry z porzeczkami

Składniki

  • 2 jajka (oddzielamy żółtka od białek )
  • 2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju np. słonecznikowego
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki pszennej (przy nietolerancji glutenu np. jaglanej bezglutenowej)
  • łyżeczka sody
  • 1-2 łyżki cukru ( w wersji bez cukru można zastąpić np. ksylitolem ale wówczas nie wolno podawać psom i kotom ponieważ ksylitol jest dla nich trujący )

Dodatki

Przygotowanie

Ciasto na gofry

Białka ubijemy na sztywną pianę (najlepiej dodać przed ubiciem szczyptę soli, gwarantuję, że wam się ubiją na sztywno). W drugiej misce ubijamy wszystkie pozostałe składniki na końcu dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Ciasto wyewamy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy na złoty kolor.

Gofry

Przygotowanie

Bita śmietana

Ubijamy śmietanę 30 % pod koniec dodajemy cukier puder.

Bita śmietanę z mleka kokosowego

Potrzebujmey 1 puszkę mleka kokosowego (ok. 400 g; pełnotłuste, bez konserwantów i sztucznych dodatków) . Puszkę wstawiamy do lodówki do góry dnam i chłodzimy około 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki, nie potrzasamy puszką, otwieramy i delikatnie oddzielamy gęstą część od płynu, do zrobienia bitej śmietany potrzebujemy tylko tą gęstą część. Mleko kokosowe ubijamy najpierw na średnich obrotach (około 1,5 minuty) nastepnie na najszybszych również około 1,5 minuty (można dodać cukier puder ). Tak ubitą bitą śmietanę można wykorzystać nie tylko do gofrów ale także do naleśników, czy innych deserów.

Na końcu do naszych gofrów dodajemy owoce.

Gofry

Psiaki oczywiście dostały również po gofrowym serduszku. Rossi aż wyskoczyła z basenu jak zobaczyła co mamy na talerzach.

psy jedzą gofry

Mam nadzieję, że przygotujecie sami gofry i podzielicie się opiniami jak wam wyszły w komentarzach. Smacznego.

Zanim zdecydujesz się karmić zwierzę własnoręcznie przygotowanym pokarmem obowiązkowo przeczytaj artykuł „Czy domowe jedzenie dla naszego pupila to dobry pomysł?.”  Podawanie źle zbilansowanego posiłku może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Sprawdź czy składniki, które podajesz nie zaszkodzą twojemu pupilowi. „Produkty szkodliwe”.

Pamiętaj, że karmiąc zwierzę zbilansowanym pokarmem dodatki typu psie smakołyki, ciasteczka itp. nie powinny przekraczać 10 % dziennej dawki posiłku.

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy z zakresu żywienia skontaktuj się ze specjalistą, który ustali dietę dostosowaną do potrzeb twojego zwierzęcia.

Katarzyna Gryglewska

lekarz weterynarii, behawiorysta, inż. zootechniki