Wątróbkowe „grissini” dla psa.
Dzisiaj chciałam się podzielić z wami przepisem na wątróbkowe ciastka dla psów. Ponieważ zrobiłam je w kształcie paluszków to skojarzyły mi się z włoskimi grissini.
Koniecznie wypróbujcie również przepis na „Grissini orkiszowe dla całej rodziny”
Myślę, że zrobienie tych paluszków to świetny sposób na wykorzystanie wątróbki, która została wam z obiadu. Zatem przygotujcie sobie składniki i do dzieła.
Składniki
- 200 g smażonej wątróbki
- 250 g mąki pszennej
- łyżeczka sody
- 1 jajko
- pół szklanki kefiru
- 1/4 szklanki oleju
Przygotowanie
Wrzucamy do miski wątróbkę, jajko, kefir, olej (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojwej) i dokładnie blensujemy na gładką masę. Następnie dosypujemy mąkę z sodą i najpierw mieszamy łyżką a później wyrabiamy rękoma ciasto na kulę. Odrywamy po kawałku i kształtujemy wałeczki, układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Wstawiamy do piekarnika nagrzenego do 175 stopni na około 30 minut.
Decydując się karmić zwierzę własnoręcznie przygotowanym pokarmem przeczytaj artykuł „Czy domowe jedzenie dla naszego pupila to dobry pomysł?.” Sprawdź czy podawane składniki, nie zaszkodzą twojemu pupilowi. „Produkty szkodliwe”. Karmiąc zwierzę zbilansowanym pokarmem dodatki typu psie smakołyki nie powinny przekraczać 10 % dziennej dawki posiłku.
Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy z zakresu żywienia skontaktuj się ze specjalistą, który ustali dietę dostosowaną do potrzeb twojego zwierzęcia, źle zbilansowany posiłek może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.
Katarzyna Gryglewska
lekarz weterynarii, behawiorysta, inż. zootechnikia
Zostaw komentarz