Wrotycz pospolity (Tanacetum vulgare L.) – roślina trująca

Wrotycz pospolity –  należy do rodziny astrowatych. Występuje w całej Europie i na obszarach Azji o umiarkowanym klimacie.  W Polsce to pospolity gatunek chętnie uprawiany jako roślina ogrodowa.

Toksyny: kwiaty wrotyczu zawierają od 1 do 1,5% olejku, którego głównymi składnikami są tujon, izotujon, kamfora, borneol oraz gorzki lakton – tanacetyna i flawonidy: akacetyna i luteolina.

W średniowieczu mimo, że wrotycz jest trujący był stosowany jako przyprawa. Jego młodych pączków używano zamiast kaparów a koszyczki kwiatowe zapiekano w cieście. Dziś już nie jest używany w kuchni. Wrotycz ma zapach przypominający kamforę i skutecznie odstrasza owady dlatego bywa używany do odstraszania komarów, kleszczy czy moli.

Szkodliwość: wysoka.

Szkodliwe części rośliny: cała roślina.

Objawy: wymioty, biegunka, zaburzenia rytmu serca, uszkodzenie wątroby i nerek.