Filet z ryby z pesto i pomidorami glazurowanymi w miodzie. Danie, którym możesz poczęstować psa.
Ryby mają wiele zalet są nie tylko smaczne ale zdrowe przede wszystkim zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 , których najbardziej brakuje w diecie zarówno ludzi jak i naszych podopiecznych. Wybierając gatunki ryb do spożycia warto sięgać po te, którym nie grozi wyginięcie . Na liście ryb, które można jeść są flądra, karp, łosoś hodowlany (norweski), czarniak, łosoś pacyficzny, mintaj, okoń, omułek jadalny hodowlany, sandacz pochodzący z wód słodkich, szczupak, szprot, śledź i pstrąg tęczowy z którego właśnie przygotujemy nasze danie. Jakie są jego zalety ?
Pstrąg łososiowy wartości odżywcze w 100 g:
- Białko: 18,5 g
- tłuszcz 10, 3 g
- Selen: 10 mikrogram
- Wit. D: 7 mikrogram
- Kwas Omproste ega-3 EPA: 219 mg
- Kwas Omega-3 DHA: 496 mg
Dla porównania
Łosoś składniki odżywcze w 100g:
- Białko: 19,80 g
- Tłuszcz: 13,50 g
- Kwasy Omega-3: 3,79 g
- Kwasy Omega-6: 4,79 g
- Witaminy: A, B1, B2, B6, B12, D, E
- Minerały: wapń, fosfor, jod, potas
Jak widać w łososiu jest więcej witam i minerałów oraz kwasów omega-3.
Łosoś jest jedną z najtłustszych ryb ale to właśnie tłuszcz jest jej bardzo cennym składnikiem. Łosoś jest jednym z najlepszych źródeł kwasów Omega-3 i Omega-6, czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Pstrąg jest rybą chudszą od łososia ale i tak zawiera najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3. Nazwa pstrąg łososiowy wzięła się stąd, iż hodowcy dodają do paszy karotenoidy, dzięki czemu ryba ma intensywniejszy kolor – „łososiowy” . Warto wiedzieć, że powszechnie wymieniane prozdrowotne właściwości łososia jak bogactwo w witaminy A, D, E i B, cynk, selen, jodu i potasu oraz kwasy Omega-3 i Omega-6 dotyczą łososia dzikiego a na naszym rynku głównie spotykamy łososia hodowlanego, który zawiera sporo związków szkodliwych i wiele zanieczyszczeń. I tutaj pstrąg wygrywa ponieważ żyje w czystych rzekach i strumieniach górskich. Najłatwiej dostępny jest pstrąg tęczowy, hodowany w gospodarstwach rybackich. Pstrąg zawiera sporo rozpuszczalnych w wodzie witamin z grupy B, ale mniej niż łosoś rozpuszczalnych w tłuszczu witamin: A, D i E.
Podsumowując – pstrąg łososiowy nie dorównuje łososiowi pod względem zawartości cennych kwasów Omega-3 i Omega-6 oraz witamin A,D i E jest jednak bardzo wartościową rybą.
Składniki
4 filety rybne – ja wzięłam dwa duże filety pstrąga tęczowego łososiowego , jeśli chcesz kupić świeżą rybę przeczytaj tutaj artykuł jaką wybrać
2 łyżki maki
2 gałązki pomidorów koktajlowych
4 łyżki domowego pesto
2 łyżki miodu wielokwiatowego
sok z ½ cytryny ( tylko dla ludzi, zwierzętom nie podajemy cytryny )
oliwa z oliwek extra vergine ( dla naszych zwierzaków może być olej rzepakowy, słonecznikowy )
sol, pieprz ( pieprz tylko dla nas opiekunów, sól niewielką ilość a dla zwierzaków można nawet zrezygnować całkiem – duże ilości soli są niezdrowe ani dla ludzi ani dla zwierząt )
Przygotowanie:
Z filetów najpierw usunęłam ości następnie podzieliłam na mniejsze części, ponieważ skóra jest jak dla mnie dość gruba i za nią nie przepadam i nasze psy też by się z nią męczyły przy jedzeniu więc z części porcji usunęłam a dla miłośników skór zostawiałam, rybne obtoczyłam w mące i smażyłam ok 5 min z każdej strony , aż skórka zrobiła się chrupiąca. Dodałam pomidory i podsmażyłam odeszły z niech skórki, które wyjęłam. Wyciągnęłam rybę i dodałam łyżkę miodu na tej samej patelni, pomidory obtoczyłam w miodzie, aż zrobiły się błyszczące. Po płożeniu ryby i pomidorów rybę polałam pesto, oczywiście skrapiamy tylko sobie a nie zwierzakom cytryną. Świetnie do tego pasują liście sałaty skropione oliwą albo sałatka z mniszka .
Zanim zdecydujesz się karmić zwierzę własnoręcznie przygotowanym pokarmem obowiązkowo przeczytaj artykuł „Czy domowe jedzenie dla naszego pupila to dobry pomysł?.” Podawanie źle zbilansowanego posiłku może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Sprawdź czy składniki, które podajesz nie zaszkodzą twojemu pupilowi. „Produkty szkodliwe”.
Pamiętaj, że karmiąc zwierzę zbilansowanym pokarmem dodatki typu psie smakołyki, ciasteczka itp. nie powinny przekraczać 10 % dziennej dawki posiłku.
Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy z zakresu żywienia skontaktuj się ze specjalistą, który ustali dietę dostosowaną do potrzeb twojego zwierzęcia.
Katarzyna Gryglewska
lekarz weterynarii, behawiorysta, inż. zootechniki
Zostaw komentarz