Jak wykorzystać ścięte drzewo ?

W naszym ogrodzie mamy kilka drzewek owocowych niestety, niektóra są już stare i chore, nie mają owoców i zjadają je mszyce. Zmuszeni jesteśmy je wyciąć i oczywiście zaraz sadzimy nowe. W tym roku została wycięta wiśnia. Drewno z drzewek jest przeznaczone do palenia w kominku ale część staram się wykorzystać do zrobienia różnych drobiazgów. Można na przykład zrobić podstawki pod kubeczki. Mój tato pociął mi piłą pień na „plasterki” , nie wszystkie są idealnie płaskie ale to mi nie przeszkadza te nierówne wykorzystam jako małe talerzyki pod ciasteczka . Pokrojone pieńki drewna wyszlifowałam, użyłam do tego szlifierki ale możecie to zrobić zwykłym papierem ściernym. Trzeba pamiętać, że jeśli nie zabezpieczymy drewna przed wilgocią, czy też nadmiernym wysychaniem to zacznie nam pękać i się rozpadnie. Ja w każdy kawałek wtarłam wosk.

Deski przeznaczone do krojenia potraw pokrywa się olejami spożywczymi jak np. olejem lnianym.

Pokrycie jednorazowe olejem nie zabezpieczy drewna przed działaniem  promieni UV, a więc nasze drewno z czasem zmieni kolor pod wpływem słońca szczególnie drewno sosnowe, nie zlikwiduje się w ten sposób również grzybów i pleśni. Olejowanie musicie powtarzać raz w roku albo częściej jeśli np. używacie takiego pieńka jako deski do krojenia i często go myjecie, tak samo powinno się dbać o wszystkie drewniane deski do krojenia.  Najlepsze efekty osiąga się nakładając olej na ciepło. Podgrzewa się go w kąpieli wodnej i następnie wciera pędzlem. Trzeba uważać aby nie doprowadzić do wrzenia oleju. Nadmiar ściągam papierowym ręcznikiem.