Norweski chlebek chrupki knekkebrød na wycieczki z psem.
Chleb norweski chrupki knekkebrød to świetna przekąska, którą można zabrać na wycieczkę i podzelić się nią z psem. Jest pełen ziaren i błonnika, jeśli chcesz się chlebkiem podzielić z psem musisz pamiętać aby wybrać odpowiednie ziarna, te które nie są szkodliwe dla psa. Ziarna, które ja wybrałam to słonecznik, sezam, pestki dyni. Chleb świetnie smakuje z wegańskim kremem orzechowo – czekoladowym oczywiście podzielę się z wami przepisem na ten przysmak . W skład kremu orzechowo-czekoladowego wchodzą takie składniki jak orzechy, kakao, awokado, których nie należy podawać psom.
Warto przygotować ten krem jako alterantywę dla kremów czekoladowych zawierających olej palmowy. Zapewne wiecie, że przez olej palmowy giną orangutany. Ponad 140 tys. orangutanów, czyli około połowa populacji, zniknęło z wyspy Borneo w latach 1999-2015 wskutek utraty siedlisk (lasy wycinane są pod plantacje palmy oleistej) oraz zabijania przez ludzi . Sprawdzajcie na etykietach czy jest ELAEIS GUINEENSIS OIL (olej palmowy) w składach batonów, kremów czekoladowych i innych słodyczy, chipsów, płatków śniadaniowych, a także kosmetyków. Warto świadomie wybierać pordukty, kupować takie które nie przyczyniają się do niepotrzebnej śmierci zwierząt czy niszczenia środowiska.
Norweski chlebek chrupki knekkebrød.
Składniki
(Składniki na jedną blachę)
- 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 szklanki nasion
- szczypta soli
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180`C. Wszystkie suche składniki wrzucamy do miski i mieszamy, następnie dodajemy wodę i miód, ponownie wszystko mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową formę, łyżką rozprowadzamy cienką warstwę .Blachę umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i pieczemy około 10 minut . Wyciągamy i kroimy na kawałki, ja użyłam noża do krojenie pizzy. Wkładamy ciasto ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze około 45 minut.
Chlebek można przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka tygodni.
Krem czekoladowo – orzechowy.
Składniki
- Awokado bardzo dojrzałe aby było miękkie jak masło
- 3/4 szklanki prażonych orzechów i nasiona
- 3-4 łyżki syrop z agawy (może być klonowy)
- 3 łyżki kakao
Sposób przygotowania
Mielimy na drobno orzechy i nasiona, następnie wsypujemy do miski, dodajemy awokado i syrop i wszystko dokładnie blendujemy na gładką masę . Jeśli krem będzie za gęsty dodajemy syrop jeśli za rzadki zmielone orzechy. Możecie również wszystko wrzucić do blendera i po prostu zblendować (zależy jakim sprzętem kuchennym dysponujecie).
Teraz już pozostaje wam tylko posmarowac chleb norweski kremem czekoladowym , psa poczęstować chlebkiem i pochwaliś się w komentarzach jak wam smakuje.
Decydując się karmić zwierzę własnoręcznie przygotowanym pokarmem przeczytaj artykuł „Czy domowe jedzenie dla naszego pupila to dobry pomysł?.” Sprawdź czy podawane składniki, nie zaszkodzą twojemu pupilowi. „Produkty szkodliwe”. Karmiąc zwierzę zbilansowanym pokarmem dodatki typu psie smakołyki nie powinny przekraczać 10 % dziennej dawki posiłku.
Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy z zakresu żywienia skontaktuj się ze specjalistą, który ustali dietę dostosowaną do potrzeb twojego zwierzęcia, źle zbilansowany posiłek może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.
Katarzyna Gryglewska
lekarz weterynarii, behawiorysta, inż. zootechnikia
Zostaw komentarz