Pyszne bułki drożdżowe – twój pies też je polubi.
Bułki i chleb nie są pokarmem, którym należy regularnie karmić psa, nawet dla nas spożywane w dużych ilościach pieczywo zwłaszcza białe nie jest zdrowe, tak jak spożywanie każdej ilości węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym. Spożywanie nadmiernej ilości białego pieczywa może prowadzić do nadwagi zarówno ludzi jak i zwierząt. Zdecydowanie zdrowsze jest pieczywo pełnoziarniste zawierające błonnik i niższy indeks glikemiczny. Należy również uważać aby nie podać psu niedopieczonego pieczywa zawierającego surowe drożdże bo może to doprowadzić nawet do śmierci psa. Z cała pewnością zdrowsze jest własnoręcznie przygotowane pieczywo, którego zjedzenie od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi. Psiaki uwielbiają szczególnie taki ususzony na sucharka chleb czy bułkę, który mogą sobie pochrupać. Tutaj trzeba uważać aby przypadkiem nie było gdzieś pleśni niebezpiecznej zarówno dla ludzi jak i zwierząt. Myślę, że mój przepis na bułki każdy z was dostosuje do swoich preferencji i od czasu do czasu będzie się delektował własnoręcznie upieczonymi bułkami a psu trafi się jedna mała dobrze wypieczona bułeczka.
Składniki
- 30 g świeżych drożdży
- 300 ml mleka
- 2 łyżki masła lub oleju
- 1,5 łyżki cukru
- 2 łyżki ziaren słonecznika (można dać również nasiona dyni, siemię lniane)
- 1 jajko (rozmącone)
- 3,5 szklanki mąki pszennej można podać orkiszową czy inny rodzaj najlepiej pełnoziarnistą
- łyżeczka soli
Przygotowanie
Do kubka rozkruszamy drożdże i wsypujemy cukier. W garnuszku podgrzewamy masło i mleko (ma być ciepłe, nie może być gorące ). Do drożdży wlewamy podgrzane mleko z masłem (olejem) w takiej ilości aby zakryło drożdże z cukrem. Przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i czekamy aż w ciągu kilku minut będziemy mieć pełen kubek drożdży. Do miski wsypujemy mąkę, ziarna, sól, jajko rozmącone , wlewamy resztę mleka i dodajemy nasze drożdże . Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto ręcznie lub drewnianą łyżką (ja wyrabiałam ręcznie) na kulę. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aż podwoi swoja wielkość). Z ciasta robimy ręcznie kule (dobrze jest posypać ręce mąką ), można również rozwałkować ciasto na grubość około 2 cm i wyciąć szklanką ciasto na bułki. Ciasto na psie bułeczki włożyłam do form silikonowych w kształcie psich łapek czy też piesków, kostek. Przynajmniej będzie wiadomo które bułki dla kogo i nikt nikomu nie będzie podjadał ;). Nasze ciasto na bułki przykrywamy ściereczką i czekamy aż ponownie wyrośnie. Wierzch można dodatkowo posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarnami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190-200 `C bez termoobiegu około 20 minut aż będą rumiane.
Jeśli upiekliście bułki to podzielcie się opinią w komentarzach ? Zdarza wam się podać psu bułkę ?
Pamiętajcie, że są lepsze przysmaki dla psów niż bułki. Jeśli je podajecie to należy je traktować jako okazjonalny przysmak a nie regularny posiłek.
Zanim zdecydujesz się karmić zwierzę własnoręcznie przygotowanym pokarmem obowiązkowo przeczytaj artykuł „Czy domowe jedzenie dla naszego pupila to dobry pomysł?.” Podawanie źle zbilansowanego posiłku może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Sprawdź czy składniki, które podajesz nie zaszkodzą twojemu pupilowi. „Produkty szkodliwe”.
Pamiętaj, że karmiąc zwierzę zbilansowanym pokarmem dodatki typu psie smakołyki, ciasteczka itp. nie powinny przekraczać 10 % dziennej dawki posiłku.
Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy z zakresu żywienia skontaktuj się ze specjalistą, który ustali dietę dostosowaną do potrzeb twojego zwierzęcia.
Katarzyna Gryglewska
lekarz weterynarii, behawiorysta, inż. zootechniki
Zostaw komentarz