Prosty przepis na chleb z dynią i szałwią.
Za oknem czuć jesień a według mnie królową jesieni jest dynia. O jej dobrym wpływie na zdrowie zarówno nasze jak i naszych psów pisłam we wcześniejszych artykułach. Z całą pewnością nie powinno jej zabraknąć w naszej diecie i do psiej miski również warto ją wrzucić.
Przeczytaj koniecznie artykuły „Dynia w diecie psa” a także „Pestki dyni nie tylko jako naturalne odrobaczanie”.
Myślę, że na jesienne chłody nie ma nic lepszego niż kawałek pysznego chleba z domowymi konfiturami. Konfitury i powidła ze śliwek, brzoskwiń , jabłek w tym roku przygotowała moja mama więc brakuje tylko pysznego chleba. Wiele osób rezygnuje z pieczenia chleba, uważając, że jest to zbyt trudne i czasochłonne. Dzisiaj chcę sie z wami podzielić bardzo prostym przepisem i mam wielką nadzieję, że spróbujecie sami upiec taki chleb. Mój dziesiejszy jest z dynią i szałwią ale można go również przygotować bez dyni i szałwi więc podam wam przepisy na każdą wersję.
Chleb zawiera składniki, które nie są szkodliwe dla psów (chyba, że mają problemy zdrowotne np. nietolerancję glutenu ) dlatego można również przygotować mały chlebek dla psa i go poczęstować. Jak bardzo psy lubią chleb myślę, że każdy opiekun psa przekonał się widząc jak chętnie jak tylko mają okazję zjadają chleb dla ptaków. Przy okazji przypominam, że ptaków nie powinno się karmić chlebem.
Przeczytaj artykuł „Historia udomowienia psa”.
Chleb z dynią i szałwią, który dziś upiekłam zawiera puree z dyni i kilka liści szałwi.
Przeczytaj koniecznie „Jak przygotować puree z dyni.”
Tak wyglądają ciasteczka w psy
Składniki
(przepis na 1 bochenek chleba)
- 0,5 kg mąki pszennej
- 3 łyżki słonecznika
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżka pestek dyni
- 0,5 szklanki otrębów (obojętnie jakich) – jeśli nie dodacie otrębów to trzeba dodać wiecej mąki, można podać również np. zmielona płatki owsiane
- łyżeczka soli
- łyżka cukru
- 2,5 dag drożdży świeżych
- 300 ml ciepłej wody (jeśli nie dodajecie dyni to trzeba dać 500 ml ciepłej wody)
- 200 g puree z dyni
- kilka listków szałwi drobno pokrojonych
Pamiętajcie, że surowe ciasto drożdżowe jest szkodliwe . Więcej na ten temat przeczytacie w moim artykule ” Drożdże w diecie psa”.
Przygotowanie
Wszystkie ziarna, mąkę i drożdże umieszczamy w miseczce i mieszamy łyżką. Wodę mieszamy z puree – mieszanka musi być ciepła ponieważ rożdże lubią ciepło ale nie gorąca bo wysoka temperatura zabije drożdże. Gotową mieszankę suchych składników zalewamy mieszanką wody z puree z dyni, doajemy szałwię i wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 20 minut aż do wyrośnięcia. Po upływie 20 minut – wyrabiamy ciasto rękoma przekładamy do formy i zostawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia. Włączamy piekarnik aby nagrzał sie do temperatury Pod koniec tego czasu możemy już włączyć piekarnik, żeby się nagrzewał do temperatury 220`C. Po wyrośnięciu chleb wstawiamy do piekarnika i pieczemy pierwsze 20 minut w temperaturze 220`C a następnie zmieniszamy temperaturę do 200` C i pieczemy jeszcze około 40 minut aż chleb się lekko przyrumieni. Trzeba do niego zaglądać aby się za bardzo nie przyrumienił.
Część ciasta włożyłam do formy silikonowej w kształcie łapek aby upiec „mini chlebki dla psiaków”. Jak widać Rossi była zachwycona.
Decydując się karmić zwierzę własnoręcznie przygotowanym pokarmem przeczytaj artykuł „Czy domowe jedzenie dla naszego pupila to dobry pomysł?.” Sprawdź czy podawane składniki, nie zaszkodzą twojemu pupilowi. „Produkty szkodliwe”. Karmiąc zwierzę zbilansowanym pokarmem dodatki typu psie smakołyki nie powinny przekraczać 10 % dziennej dawki posiłku.
Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy z zakresu żywienia skontaktuj się ze specjalistą, który ustali dietę dostosowaną do potrzeb twojego zwierzęcia, źle zbilansowany posiłek może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.
Katarzyna Gryglewska
lekarz weterynarii, behawiorysta, inż. zootechnikia
Zostaw komentarz