Chmiel zwyczajny – roślina trująca dla psów i kotów.

Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus L.) stoswany jest  przede wszystkim w produkcji piwa. Chmiel, a dokładnie owocostany chmielu (Strobili Lupuli) czyli szyszki i lupulina (lepki, żółty proszek uzyskiwany z szyszek chmielu), posiadają liczne właściwości lecznicze dla ludzi. Zawierają one substancję o nazwie ksantohumol – związek z grupy flawonoidów, który ma silne właściwości antyoksydacyjne , pomaga zwalczać wirusy, grzyby , bakterie, a także wykazuje działanie przeciwnowotworowe (indukuje enzymy, które są odpowiedzialne za detoksykację czynników rakotwórczych oraz hamuje proces angiogenezy . Chmiel jest także stosowany jaki środk na bezsenność i uspokojenie. W w medycynie ludowej wyciąg z szyszek chmielu od dawna stosuje się w stanach wzmożonego napięcia, niepokoju czy też nadpobudliwości nerwowej. Chmiel wchodzi w skład wielu preparatów o działaniu uspokajającym dla ludzi. Warto o tym pamiętać ponieważ  spożycie przez nasze  psy i koty suszonych szyszek chmielu może doprowadzić do śmierci. Suszone szyszki wydają się być bardziej toksyczne niż granulat. Nie wiadomo dokładnie jaka substancja jest toksyczne jednak zatrucie ma prawdopodobnie związek z obecnością olejków eterycznych, żywic czy związków fenolowych i składników zawierających azot.

chmiel

Objawy zatrucia

  • podwyższona temperatura nawet powyżej 40,6 `C
  • przyspieszone tętno
  • przyspieszone oddechy
  • niepokój
  • wymioty
  • zaburzenia krzepnięcia krwi
  • śmierć

Opisywano przypadki śmierci u zwierząt, u których nie podjęto leczenia w ciągu 6 godzin od spożycia.

Podatność na zatrucie może być różna u poszczególnych ras.

Rasy szczególnie predysponowane do występowania hipertermii złośliwej to charty, labrador retrievery, bernardyny, dobermany, border collie, angielskie springer spaniele i rasy północne.